Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VD-engagemang togs upp av Nybos styrelse

Nynäshamnsbostäders vd Sanja Batljans engagemang i sin makes, Nynäshamns tidigare kommunalråd Ilija Batljans, bolag togs upp på Nynäshamnsbostäders senaste styrelsemöte. – Hennes engagemang strider inte mot Nynäshamnsbostäders regelverk, säger Nybos styrelseordförande Tommy Söderblom (S).

Annons

Tommy Söderblom berättar att han förde upp frågan i samband med Nynäshamnsbostäders styrelses decembermöte efter uppmärksamheten kring Ilija Batljans abrupta slut som vice vd på Rikshem. Enligt Rikshem entledigades Batljan från sin post på grund av att han hade initierat större fastighetsaffärer i eget bolag, vid sidan om sitt uppdrag. Det hade skett utan att han hade informerat Rikshems styrelse om detta. För dessa affärer hade han behövt Rikshems styrelses skriftliga godkännande.

Ilija Batljan driver sedan 2007 aktiebolaget Health Runner, där han är enda styrelseledamot. Hustrun Sanja Batljan, som är vd för Nynäshamnsbostäder, är bolagets suppleant.

Nybos styrelseordförande Tommy Söderblom säger att han har känt till bolagets existens sedan ett antal år.

– Det blev officiellt känt när Ilija Batljan redogjorde för sitt engagemang i samband med att han började sina landstingspolitiska uppdrag 2010. Det gav jag styrelsen information om i december, säger han.

Vad gäller Sanja Batljans delaktighet i Health Runner säger Tommy Söderblom att hennes eventuella intressekonflikter kontrollerades i samband med att hon rekryterades som vd för Nybo hösten 2014.

– Rekryteringsfirman hade i uppdrag att ta reda på om ”det fanns några lik i garderoben”, både vad gällde henne och de andra kandidaterna. Men det fanns ingenting.

Enligt Bolagsverket bedriver Health Runner konsultverksamhet inom bland annat redovisning och hälsovård. Men av bolagets verksamhetsbeskrivning framgår också att bolaget bedriver förvaltning av aktier och andelar och fast egendom.

Tommy Söderblom menar dock att detta inte är tveksamt mot bakgrund av de krav som Nybo ställer på sin vd.

– Health Runner har inte gjort några fastighetsaffärer. Jag är också övertygad om att det bolaget inte äger någon fastighet, säger han och fortsätter:

– Från början bedrev Health Runner hälsofrågor och verksamheten har senare utökats mot IT-branschen.

Enligt Nybos företagsledaravtal får dess vd inte åta sig ideella eller arvoderade arbetsuppgifter eller uppdrag vid sidan av vd-arbetet. Undantag kan göras efter skriftligt medgivande från Nybos styrelseordförande. Detsamma gäller vd:ns affärsverksamhet för egen räkning. Men något sådant skriftligt medgivande har inte beviljats. Anledningen är att Sanja Batljan hade detta uppdrag med i bagaget när hon tillträdde som vd för Nybo, förklarar Tommy Söderblom.

– Vi har fullt förtroende för Sanja Batljan. Hennes och de andra vd-kandidaternas bakgrund kontrollerades i samband med rekryteringen och man fann inget som var störande. Det är inte ovanligt att den ena hälften i familjen är hundraprocentig ägare till ett bolag och den andra hälften står som suppleant, och en styrelse behöver suppleant. Vad gäller hennes engagemang som ordförande i Röda Korset behöver jag inte godkänna det.

Enligt Sanja Batljan själv äger hon inte aktier eller är på något annat sätt engagerad i Health Runner än att hon står som suppleant i bolaget. Det har hon gjort sedan det bildades 2007.