Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilket chefsklimat ska vi ha i Nynäshamns kommun?

Nu har det hänt igen att ännu en framgångsrik och kunnig chef har valt att sluta sin anställning. Någon gång måste kommunens förvaltning ta tag i frågan kring hur man behåller och utvecklar sina chefer.

Kommunen lägger stora pengar på att ge chefer utbildning men erbjuder ett klimat där man är mycket utsatt som chef. Jag har sett hur lätt det är att fastna i ett system av frågor och arbetsuppgifter som gör att man förlorar sin tidigare effektivitet och popularitet. När man då blir överhopad med arbete hinner man inte med ledarskapet och blir projektionsskärm för allt ont som händer inom organisationen. Som politiker blir man ibland inblandad men med liten möjlighet att ingripa om man inte sitter i personalutskottet. Vi politiker har tagit beslut om många policys och flera utredningar har gjorts över specifika nämnder men det har ofta lagts åt sidan.

Att Charlotte Dahlbom slutar är tragiskt och mitt inflytande över personalpolitiken nu är begränsad. Det är beklagligt att se människor jag respekterar falla offer för systemfel och slutar.

Att som chef ha ansvar för över en halv miljard med myndighetsutövning som huvuduppdrag innebär att ha ansvar för en oerhörd mängd svåra beslut som fattas varje dag. Charlotte har fått den delegationen från socialnämnden och förvaltat den väl. Jag har fått följa Charlotte under de fem år som hon arbetat i Nynäshamns kommun och sett fantastiska resultat. Det är ovanligt att en socialnämnd har en budget i balans och ännu mer ovanligt med högt upplevd nöjdhet från de som tar del av socialnämndens tjänster. Det är också så att fler kan rekommendera socialförvaltningen som arbetsplats än kommunen som helhet.

Det är naturligtvis så att alla chefer inte alltid fattar bra beslut, ingen är perfekt, men det är de stora siffrorna som man rimligtvis ska bedömas utifrån. Ledare blir man aldrig klar med att bli och en kommun måste klara att utveckla sina chefer som både människor och chefer för att man ska välja att vara kvar i den krävande miljö det innebär att vara chef i Nynäshamns kommun.

Att förlora en förvaltningschef innebär stora kostnader för hela kommunen. Det är nu den nya politiska minoriteten som beslutar om vilket stöd de vill ge till kommunens chefer. Varje anställning är som en investering som ska vårdas och förvaltas. Det tycks inte ske just nu.

Ola Hägg (S)

Socialnämndens ordförande under två mandatperioder

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel