Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk kan byggas utanför Landsort

Företaget Svea Vind Offshore vill bygga en vindkraftspark söder om Landsort. Fram till för några år sedan arbetade kommunens bolag Nynäs Offshore (nu nedlagt) med samma idé.

Annons
Till havs. Svea Vind Offshore AB vill etablera sig söder om Landsort i Nynäshamns kommun.

Nyligen stoppades planer på vindkraft på Yxlö av Nynäshamns kommun. Nu har samma exploatör, Svea Vind, lämnat in ett större ”underlag för samråd” rörande vindkraftverk strax söder om Landsort och Almagrundet (det senare i Värmdö kommun).

I vilken omfattning företaget vill bygga vid Landsort har i nuläget hemligstämplats av Nynäshamns kommun. Av en karta framgår dock att det handlar om två områden: ett område två kilometer öster och ett sex kilometer söder om Landsort.

Här ska det råda goda vindförhållanden samtidigt som det är tillräckligt grunt för att ekonomiskt motivera en etablering, menar man.

Det framgår också att man planerar för toppmoderna vindkraftverk på upp till 8 mW, att jämföra med 3 mW som är vanligt i dag. Svea Vind hoppas på samråd och miljökonsekvensbeskrivningar under 2016, upphandlings- och planeringsfas under 2017 och etablering under 2018.

Enligt Svea Vind är både Landsort och Almagrundet utsedda till riksintresse för vindkraft. Försvaret opererar dock i närheten och områdena ligger nära andra intressen för skärgårds- och naturlivet.

Annons